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FY16-17 Senior In-Home Services Request for Proposals – Amendment 2 

Responses for Inquires Received through the March 2, 2015 Deadline for Written Inquiries 

Deadline for Proposals: March 11, 2014 

 

Questions and Answers: 

 

Section 2.03: 

 

Question #1:  The new RFP states that HCBW provider certification must be obtained or 

maintained by agencies that provide "Medicaid reimbursable services." 

 

It sounds like an agency that provides case management under the grant, and does not provide 

waiver services or bill Medicaid for anything else, would need to provide assurance of 

compliance with the Provider Conditions of Participation, but would NOT be required to be 

certified as an HCBW provider. Is that correct? 

 

Answer #1:  Yes, however, all applicants who intend to apply to provide services under 

this grant must be certified as a Waiver provider for the same or similar services 

proposed or, as it states in Section 2.03, under the heading Quality Assurance 

Requirements for Grantee Service Providers, item #2: “Applicants providing Medicaid 

reimbursable services, who do not have a Medicaid provider number, and do not intend to 

obtain one, must include a request for exemption from the Medicaid requirement 

with their proposal.” 

 

 

Question #2:  We also subcontract Chore and Respite services with an agency that separately 

maintains HCBW provider certification. However, if our subcontractor provided these services 

under the grant and NOT under the waiver (and therefore only to clients who are not waiver-

eligible), do I understand correctly that the subcontractor also would not be required to maintain 

HCBW certification, as they would only be providing services not reimbursable by Medicaid” 

 

Answer #2:   Any agency providing services under the grant must be certified as a 

Waiver provider for the same or similar services or must include a request for exemption 

from the Medicaid requirement with their proposal.    

 

The exemption for Waiver certification will only be approved if certification for an 

agency is not feasible or would create a hardship because of limited resources. 

 

 Subcontractors paid from grant money
1
 are subject to the same compliance requirements 

 that apply to the grantee, and that the grantee is administratively and financially 

 responsible for the activity and the performance of the subcontractor.  Please also refer 

 to Question and Answer #8 in Amendment 1 to the Request for Proposals, and 7 AAC 

 78.180 for additional information regarding subcontracting. 

                                                           
1 7AAC 78.950 (18) "grant money" means the money provided in a grant award, including any match described in the grant agreement 


